Predavači

Saradnik iz prakse
dr Veselin Veljović

 

dr Veselin Veljović

 Doktorirao na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu na temu „Kapaciteti Crne Gore u odgovoru na regionalne bezbjednosne prijetnje“.

 Magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici na temu „Međunarodno priznanje države  u međunarodnom javnom pravu“.

 Prethodno završio Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu.

Nakon završetka Vojne akademije do septembra 1992.godine službovao u jedinicama Jugoslovenske narodne armije.

 Zasnovao radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore u oktobru 1992.godine kao komandir  u Centru bezbjednosti Pljevlja.

Tokom radnog angažovanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova od decembra 1995.godine do oktobra 2005.godine obavljao dužnost komandanta Specijalne antiterorističke jedinice.

 Završio više međunarodnih stručno-specijalističkih kurseva i seminara u zemlji i inostranstvu koji analiziraju terorizam kao globalni izazov i bezbjednosnu prijetnju.

Objavio više stručnih radova u zemlji i inostranstvu kao i recenzija i predgovora stručne literature. Angažovan kao predavač na fakultetu u Podgorici na predmetima Međunarodna i Nacionalna bezbjednost.

 Dužnost direktora Uprave policije Crne Gore obavljao od oktobra 2005.godine do kraja decembra 2011.godine.

Predsjednik Crne Gore imenovao ga 29.decembra 2011.godine za savjetnika za  odbranu i bezbjednost.

Predsjednik Vlade Crne Gore imenovao ga 27.novembra 2014.godine za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost i člana Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.   

Rešenjem Vlade Crne Gore od 30.jula 2018.godine imenovan za direktora   Uprave policije.

 Predsjednik Crne Gore imenovao ga 18.12.2020.godine za savjetnika za odbranu i bezbjednost.

    Rukovodio vladinom Komisijom za izradu Strategije nacionalne bezbjednosti i  Nacionalnim međuresorskim operativnim timom za prevenciju i suzbijanje terorizma i pranja novca.       

 Za stručni i profesionalni rad ocjenjivan najvišim službenim ocjenama i više puta nagrađen i pohvaljen.

 Povodom Dana bezbjednosti odlikovan Ordenom zasluga za oblast odbrane i bezbjednosti prvog stepena i dobitnik plakete Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma u Crnoj Gori.

dr Veselin Veljović
Kontakt podaci