Obavještenja

Osnovne studije
Online susret sa profesorom Frenkom Šimelfelingom

U okviru Jean Monnet Centra izvrsnosti „Izazovi politike proširenja - evropska vs. kineska diplomatija na Zapadnom Balkanu 2020-2023", za studente koji slušaju predmet Politika proirenja EU, u četvrtak, 25. marta 2021. godine organizovan je „Questions&Answers“ susret sa prof. Frenkom Šimelfenigom. Tom prilikom, studenti su imali priliku da sa prof. Šimelfenigom razgovaraju o EU temama koje ih posebno interesuju, pri čemu su glavne teme susreta bile EU integracije država kandidata, odgovor EU na krizu koju je prouzrokovao Covid-19, saradnja između EU, država zapadnog Balkana i Kine, kao i posljedice Bregzita u budućnosti.

Frenk Šimelfenig je profesor evropske politike i član Centra za uporedne i međunarodne studije na ETH u Cirihu. Predsjednik je naučnog odbora Instituta za evropsku politiku u Berlinu i član odbora Udruženja za transevropske studije (TEPSA). Profesor Šimelfenig je i saradnik Centra za napredne studije Robera Šumana na Evropskom univerzitetskom institutu.

Istraživanja profesora Šimelfeniga fokusirana su na teoriju integracije, proširenje Evropske unije, diferenciranu integraciju, evropeizaciju, promociju demokratije i demokratizaciju.

Nosilac ovog projekta je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, dok je UDG jedna od partnerskih institucija na projektu. Više informacija možete naći na sajtu projekta: http://cepeuch.com/.