Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
ODRŽANA VII SESIJA MEĐUNARODNE NAUČNE KONFERENCIJE PETROVAČKI DISKURSI POD NAZIVOM "ZAPADNI BALKAN I CRNA GORA IZMEĐU EVROPEIZACIJE I RUSKOG UTICAJA"

Univerzitet Donja Gorica u partnerstvu sa Fondacijom Hanns Seidel – kancelarija u Beogradu i Centrom za spoljnu politiku iz Beograda organizovao je VII sesiju međunarodne naučne konferencije Petrovački diskursi, sa temom: „Zapadni Balkan i Crna Gora između evropeizacije i ruskog uticaja “. Konferencija je održana od 25. do 27. oktobra 2023. godine u hotelu “Palas” u Petrovcu.

Ovogodišnja konferencija je imala za cilj iniciranje diskusije o ključnim pitanjima koja se tiču budućnosti procesa evropeizacije država Zapadnog Balkana u eri sve očiglednijeg ruskog uticaja na Balkanu.

Konferencija je pružila priliku učesnicima da diskutuju o ključnim pitanjima stranih uticaja na Balkanu, sa posebnim akcentom na repurkusije ruskog uticaja po stabilnost regiona. Takođe, poseban fokus skupa je bio stavljen na raspravu o novom pristupu Evropske unije Zapadnom Balkanu, kao i na dosadašnje rezultate i izazove Berlinskog procesa.

Konferencija je tradicionalno okupila mnogobrojne predstavnike akademskih i naučnih udruženja, univerziteta, diplomatskog kora, državnih institucija, nevladinih organizacija, medija, kao i civilne aktiviste i studente.