Obavještenja

Osnovne studije
Međunarodna konferencija “Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan”

Obavještavaju se studenti da će u srijedu, 18.10.2023. godine u amfiteatru AS biti organizovana međunarodna konferencija u okviru projekta “Poljsko iskustvo u borbi protiv dezinformacija – inspiracija za Zapadni Balkan”.

Projekat sprovodi, Evropski centar Univerziteta u Varšavi, kao lider projekta, i okuplja više partnerskih institucija, uključujući Centar za međunarodne odnose iz Poljske, Univerzitet Sv. “Kliment Ohridski” – Bitola; Univerzitet Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju, Institut za istraživanje i evropske studije (IRES – NVO – Sjeverna Makedonija) i Atlantski savjet Crne Gore.

Ključni cilj projekta podrazumijeva suprotstavljanje ruskim dezinformacijama o ratu u Ukrajini, uključujući i klevete protiv Poljske, kao jedne od ključnih država koje podržavaju Ukrajinu, kroz aktivnu komunikaciju i saradnju sa akterima iz balkanskih država zasnovanu na činjenicama. Bitan element projekta biće otkrivanje i analiza ruskih pokušaja dezinformisanja u vezi sa napadima na Ukrajinu koji se sprovode na Zapadnom Balkanu, posebno u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Projektne aktivnosti usmjerene su ka glavnim kreatorima stavova – predstavnicima akademske zajednice, nevladinim organizacijama i medijima.

Pozivaju se studenti da prisustvuju. U prilogu se nalazi agenda događaja.