Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
FAKULTET PRAVNIH NAUKA UNIVERZITETA DONJA GORICA UGOSTIO KONFERENCIJU „PODIZANJE JAVNE SVIJESTI O BORBI PROTIV TRANSNACIONALNOG KRIMINALA, ULOZI POLICIJSKE I PRAVOSUDNE SARADNJE I POŠTOVANJU LJUDSKIH PRAVA“

Na mrežu kriminala odgovoriti mrežom edukacije, obrazovanja i međusobnog povezivanja institucija

Konferencija pod naslovom „Podizanje javne svijesti o borbi protiv transnacionalnog kriminala, ulozi policijske i pravosudne saradnje i poštovanju ljudskih prava“ održana je 20. juna na Univerzitetu Donja Gorica. Konferenciju su, u okviru Žan Mone katadre  „Podizanje javne svijesti o politici proširenja, EU vrijednostima i Zapadnom Balkanu - EUVALWEB“ organizovali Departman pravnih nauka Univerziteta u Salernu i Fakultet pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica.

 

Otvarajući konferenciju u ime domaćina, dekan Fakulteta pravnih nauka akademik Dragan K. Vukčević kazao je da je transnacionalni kriminalitet jedna od onih mreža koje se veoma efikasno uspostavljaju na prostorima za koje su zainteresovane: „Na tu mrežu kao paradigmu treba odgovoriti drugom mrežom: edukacije, obrazovanja, međusobnog povezivanja institucija koje se bore protiv transnacionalnog kriminaliteta“.

 

Konferenciju su pozdravili i profesorica Tereza Ruso, šef Žan Mone katedre „Podizanje javne svijesti o politici proširenja, EU vrijednostima i Zapadnom Balkanu - EUVALWEB“ i Rikardo Seri, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

Skup je bio podijeljen u tri panela. Na temu „Transnacionalni kriminal kao globalni problem“ govorili su proferorica Ruso, zatim Jelena Đurišić, doc.dr na Fakultetu pravnih nauka i Johan Vagner, direktor ekspertske agencije Border 21 iz Savezne Republike Njemačke; panelisti na temu „Policijska i pravosudna saradnja u borbi protiv transnacionalnog kriminala“ bili su Jelena Đaletić, crnogorski tužilac za vezu u EUROJUST-u, Ognjen Mitrović, konsultant UNODC-a i dr Nikola B. Šaranović, predavač na Fakultetu pravnih nauka. Treći panel bio je posvećen poštovanju ljudskih prava u borbi protiv transnacionalng kriminala, o čemu su govorili dr Mladen Vukčević, redovni profesor Fakulteta pravnih nauka, prof.dr Leonardo Paskali sa Univerziteta u Pizi i mr Milorad Marković, konsultant Savjeta Evrope.

 

Najavljeno je da će radovi sa konferencije biti objavljeni u zajedničkom izdanju časopisa Fakulteta pravnih nauka Studia Iuridica Montenegrina i Žan Mone katedre „Podizanje javne svijesti o politici proširenja, EU vrijednostima i Zapadnom Balkanu“ EUVALWEB.