Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Održana panel diskusija “EU integracije, Zapadni Balkan i Crna Gora”

U srijedu, 22.02.2023. Humanističke studije su, u sklopu modula Jean Monnet, i u saradnji sa Univerzitetom u Tartuu, organizovale panel diskusiju “EU integracije, Zapadni Balkan i Crna Gora”.

U okviru dvije sesije studentima i predavačima na Univerzitetu Donja Gorica obratili su se zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Riccardo Serri, profesor sa Univerziteta iz Tartua, prof. dr Stefano Braghiroli, koodinatorka Jean Monnet modula „Susjedstvo, proširenje i regionalizam u Evropi“ (NearEU), dr Anna Beitane i predavač na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica doc. dr Predrag Zenović.

Panel diskusija je bila odlična prilika da studenti sa panelistima predavačima prodiskutuju o  dinamici evropskih integracija Crne Gore, kao i ključnim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava u procesu evropeizacije. Konstatovano je da, uprkos određenom usporavanju Crne Gore u procesu integracija i evidentnim političkim promjenama, Crna Gora i dalje ima bolju poziciju u procesu integracija od drugih država regiona. Uz to, analizirani su i značajni politički izazovi krize sa kojima se EU suočava, a koji u određenoj mjeri utiču i na proces integracija.