Predavači

Redovni profesor
Prof. dr Anton Grizold

Prof. dr Anton Grizold je rodjen 07. januara 1956 u Radljahu na Dravi. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao odbrambene nauke na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani. Specijalističke studije je završio u SAD na School of Public Affairs na University of Maryland (ZDA).
U periodu od 1989 do 1994 je bio rukovodilac katedre za Odbrambene nauke na FDV, kasnije je bio prodekan i direktor Centra za odbrambene nauke u okviru Istraživačkog instituta za društvene nauke. Od 1999 je bio predsjednik Strateškeg Savjeta u Ministarstvu odbrane Republike Slovenije, a 2000 je izabran na četvorogodišnji mandat za ministra odbrane Slovenije.
Od 2007.g. je Dekan Fakulteta za družbene vede u Ljubljani i redovni profesor na osnovnim i postdiplomskim studijama za grupu predmeta iz oblasti: nacionalne bezbjednosti, odbrambene politike, prevencije i suzbijanja konflikata i medjunarodne bezbjednosti.
Vodja je istraživačkih projekata, od kojih izdvajamo: Istraživanje mehanizama i instrumenata za spriječavanje i rješavanje konflikata u međunarodnim odnosima (studija primjera konflikta 2001 u Makedoniji) i Globalizacija i bezbjednosna paradigma u 21 vijeku.
Objavio je preko 400 naučnih i stručnih članaka iz oblasti bezbjednosti, studija mira, odbrambenih studija i rješavanja konflikata, koji su objavljeni u domaćim i stranim revijama, zbornicima i knjigama.
Član je medjunarodnih profesionalnih udruženja i glavni i odgovorni urednik revije »Teorija i praksa«.
Objavljena djela: »Militarizacija in vojaško-industrijski kompleks« (1990), »Međunarodna sigurnost« (1998), »Evropska varnost« (1999), »Obrambni sistem Republike Slovenije« (1999), »Suvremeni sistemi nacionalne sigurnosti« (1999), »Varnostne politike velesil (koautor)(2000), »Človek, država in vojna« (kourednik i autor uvodne studije)(2001), »Security and cooperation in Southeastern Europe« (urednik i autor članaka) (2003), »On the sunny side of the Alps: Historical, political, economic and strategic factors in independent Slovenia« (koautor)(2004), »Slovenija v spremenjenem varnostnem okolju« (2005), »Međunarodna sigurnost i NATO u novom svjetskom poretku« (koautor)(2006), »Suvremene sigurnostne politike« (koautor, 2008), »Parandalimi Dhe Menaxhimi I Konflikteve-Rasti i Maqedonise« (koautor, 2009).

dr Anton Grizold
Predmeti
Kontakt podaci